Huisdierenbezitters laks in regelen vakantie huisdier

Huisdierenbezitters laks in regelen vakantie huisdierimagesZE6GO0QC

De start van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment om de zomervakantie te regelen. Helaas wordt er bij die plannen onvoldoende rekening gehouden met de huisdieren. Wij adviseren mensen nu alvast na te denken over de vakantie voor het huisdier .

De vakantiebeurs wordt druk bezocht en men oriënteert zich op de mogelijkheden. Huisdierbezitters zouden tegelijk met het plannen van de vakantie moeten bepalen wat men met het huisdier gaat doen. Gaat het dier mee of blijft het thuis? Kan er oppas geregeld worden of moet het dier naar het pension? Als het dier meegaat, wordt het dan binnen- of buitenland, en wat zijn de invoereisen in het buitenland?

Helaas constateren we dat, ieder jaar vlak voor de zomervakantie, een groot aantal mensen veel te laat begint met de voorbereidingen. Zo zijn bijvoorbeeld de vaccinaties niet op orde, waardoor het dier last-minute toch niet mee blijkt te kunnen. Of het dier wordt geweigerd in vliegtuig of bij de grens. De gevolgen kunnen variëren van boetes tot dure quarantaines. In exotische oorden bestaat zelfs de kans dat het dier ingeslapen wordt.images

Ook mensen die hun dier thuislaten komen er achter dat het zeer moeilijk is om last-minute oppas te regelen. Pensions zitten al vroeg vol en kennissen en familie hebben vaak ook al eigen plannen. Daarom het dringende advies: regel ook de vakantie voor het huisdier nu alvast, zodra men weet wat de bestemming wordt. Dat voorkomt een heleboel stress op het laatste moment.

Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.

Houd ook rekening met het volgende

Eisen van niet-Europese landen
Landen buiten Europa (maar ook landen binnen Europa die geen lid zijn van de Europese Unie) vallen meestal onder de ‘derde landen’ en hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Voor de verschillende landen gelden verschillende eisen.

Bij exportcertificering/ legalisering van honden en katten die naar derde landen reizen moeten de (bloed)onderzoeken (indien vereist) gedaan worden door het Centraal Veterinair Instituut te Lelystad. Voor rabiëstiterbepalingen mag u desgewenst gebruik maken van één van de andere goedgekeurde laboratoria.

Legalisatie van de reisdocumenten kan op afspraak bij de afdeling certificering op afstand (CoA) van het NVWA aan het Godebaldkwartier 54 in Utrecht. U kunt een afspraak maken via 0800-0488.

Als u uw dier mee terug wilt nemen naar Nederland, zorg er dan voor dat uw dier gechipt is en een Europees dierenpaspoort heeft. Bovendien moet er meestal voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Als uw dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, dan is dit maar één keer nodig.

Voor informatie over de import van levende dieren uit landen van buiten de EU naar Nederland, raadpleeg de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) via Import Veterinair Online (IVO) of neem rechtstreeks contact op: 0800 – 0488 / info@vwa.nlimages3

Invoereisen Europa
Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Hoe de invoereisen per land geregeld zijn voor de landen van de EU en voor de overige landen in Europa kunt u hier vinden. Houd rekening met het volgende:

Honden, katten en fretten

Reizen binnen de EU

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

Bepaalde Europese landen kennen daarnaast nog aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld verplichte teken / vlooienbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.

Niet commercieel verkeer van meer dan vijf dieren
Indien een eigenaar met meer dan vijf dieren gaat reizen binnen de EU voor bijvoorbeeld een tentoonstelling of wedstrijd, kan dit vallen onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren. Wel moet de NVWA de dieren certificeren.

Hiervoor moet de eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt dan bij de eigenaar langs. Dit moet binnen 24 uur voor vertrek zijn i.v.m. de gezondheidsverklaring die op het certificaat moet worden afgegeven. De NVWA dierenarts controleert de dieren, de chips en de paspoorten en geeft een zogenaamd Traces certificaat af. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Het certificaat is 4 maanden geldig. Er kan dus met die groep dieren 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, tenzij de rabiësvaccinatie van één van de dieren eerder verloopt.

Om te bepalen of er echt sprake is van “niet commercieel verkeer” moet het niet commerciële karakter van de zending wel aangetoond kunnen worden aan de NVWA dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld door een inschrijvingbewijs van de wedstrijd te tonen.

Overige Europese landen
Voor de overige Europese landen kunnen andere eisen gelden. In sommige gevallen zijn de eisen gelijkgetrokken met die van de EU landen. Wanneer u uw dier mee op vakantie neemt, moet u er rekening mee houden dat elk land zijn eigen eisen kent met betrekking tot de invoer van dieren. Ook de EU landen kunnen aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot rassen of parasietenbestrijding.

In het buitenland heersen soms ziekten die in ons land niet voorkomen. Uw huisdier kan hier behoorlijk ziek van worden of, erger nog, aan overlijden. Het is daarom belangrijk dat u uw huisdier hier zo goed mogelijk tegen beschermt. Dit kan bijvoorbeeld door uw dier in te laten enten, of andere beschermende voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wettelijke verplichtingen
Behalve verplichte identificatie en registratie, is in de meeste landen alleen de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) bij het overgaan van de grens verplicht voor uw dier. Daarnaast hanteren sommige landen hun eigen aanvullende invoereisen. Informeer ruim op tijd aan welke eisen u moet voldoen. Hou ook rekening met de regels van landen waar u doorheen reist.

Vaccinatie mogelijk?
Uw huisdier kan tegen verschillende ziekten ingeënt worden. Veel van deze ziekten kunnen ook in Nederland voorkomen. Voorbeelden zijn honden- en kattenziekte, parvo, leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis, para-influenza, kennelhoest, niesziekte en hondsdolheid (rabiës). Er zijn echter ook ziekten waar geen goede vaccinatie voor bestaat. Om te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt, is het van belang om uw dier zo goed mogelijk tegen infectie te beschermen.

Verschillende ziekten
Hieronder staan een aantal infecties besproken die uw huisdier op vakantie kan oplopen. Veelal zijn dit ziekten die in Nederland niet (of pas sinds kort met regelmaat) voorkomen en met name worden gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. De meest voorkomende “exotische” ziekten uit deze regio zijn infecties met de parasieten Babesia, Ehrlichia, Leishmania en hartworm. Alle beschreven ziekten hebben de volgende overeenkomsten:

Behandeling en preventie
Wanneer u denkt dat uw huisdier iets mankeert, is het van belang om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. Vermeld hierbij dat u in het buitenland op vakantie bent geweest, ook wanneer dat al enige tijd geleden is. Beschrijf de klachten zo goed mogelijk.

Er bestaan in principe voor alle genoemde infecties behandelingen, maar helaas is zo’n behandeling niet altijd even effectief. Voor Babesiose, Ehrlichiose, ziekte van Lyme en hartworm geldt dat de kans op genezing gunstiger is, wanneer er op tijd wordt ingegrepen. Leishmaniasis is bijna nooit helemaal te genezen, en een behandeling dient daarom levenslang gegeven te worden. Als de klachten voldoende onderdrukt zijn, kunnen dieren met deze infectie echter een normaal leven leiden.

Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt. De beste manier is door uw huisdier in Nederland te laten. Gaat uw huisdier toch mee op vakantie, zorg er dan voor dat de teken of insecten die de parasieten overdragen geen kans krijgen. Gebruik een goede tekenband of spray, en controleer uw huisdier dagelijks. Verwijder eventueel aanwezige teken met een tekenpincet.

Wanneer uw huisdier meegaat naar een regio waar Leishmania voorkomt, is een goede antimuggen behandeling belangrijk. Er zijn speciale halsbanden die beschermen tegen muggen. Vermijd poeltjes met stilstaand water en hou uw huisdier vanaf de schemering zoveel mogelijk binnen (muggen zijn dan het meest actief).

Preventie van hartworm bestaat uit het geven van ontwormingsmiddelen die hier geschikt voor zijn. Doe dit niet alleen voorafgaand aan uw vakantie, maar in ieder geval ook na terugkeer in Nederland. Soms kan het nodig zijn uw huisdier ook tijdens de vakantie te behandelen. Dit is noodzakelijk omdat bij een zware worminfectie behandeling kan resulteren in een verstopping door de dode wormen, wat kan leiden tot de dood.

Zwerfdierenimages4
In het buitenland kunt u geconfronteerd worden met allerlei zwerfdieren. Als dierenliefhebber wilt u daar natuurlijk het liefst wat aan doen. Toch is het advies om nooit zelf dieren uit het buitenland mee naar huis te nemen. U weet immers niets over het dier.

Zwerfdieren uit het buitenland kunnen bacteriën, schimmels en ziekten bij zich dragen. Op deze manier kunnen dierziekten die in Nederland nog niet of nauwelijks voorkomen, zich naar ons land verspreiden. Overigens kunt u niet zomaar een dier importeren: u moet in elk geval voldoen aan de importeisen. Daarnaast zijn deze zwerfdieren vaak niet gewend aan een drukke maatschappij als de onze en hebben zij weinig socialisatie gehad. Daardoor kunnen ze ongewenst gedrag vertonen en ook zelf veel stress ondervinden van het leven in ons land.

Het is daarom beter om geen zwerfdieren mee te nemen. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld geld of voeding schenken aan een dierenbeschermingsinstantie ter plaatse.

Meer informatie
Voor meer informatie over besmettelijke dierziekten kunt u altijd terecht bij uw dierenarts. En op de site van LICG.

Dierenkliniek Putten met dank aan het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren)