Vlooien en teken: in juni 10% korting op alle middelen

Vlooien en teken: in juni 10% korting op alle middelen

Het wordt weer zomer, tijd om maatregelen te nemen tegen plaaggeesten!

De hele maand juli krijgt u 10% korting op alle vlo- en tekenmiddelen voor hond en kat.

Voor meer informatie vraag het onze balie assistenten of bel met de kliniek op 0341-353451

 

 

 

Vlooien en teken

Nieuwe producten zijn altijd het eerst verkrijgbaar bij de dierenarts en daarmee beschikken wij over de meest veilige en effectieve middelen. De gehele maand juni 2017 geven wij 10% korting op alle teken-en vlooienproducten.
images

 

Wetenswaardigheden over vlooien en teken

OVER VLOOIEN
Vlooien zijn niet erg kieskeurig wat betreft hun gastheer. Deze kleine bloedzuigende insecten kunnen zowel onszelf, maar ook uw hond of kat als voedingsbron benutten. Tijdens het bloedzuigen wordt er een beetje vlooienspeeksel in de huid ingebracht en dit kan een flinke jeukreactie en een rood pukkeltje veroorzaken. Behalve jeuk kunnen vlooien ook de eitjes van de lintworm overbrengen en bijvoorbeeld de bacterie die bij de mens kattenkrabziekte kan veroorzaken. Van deze bacterie kun je als mens erg ziek worden.

Als een dier vaker gebeten wordt door vlooien kan er een zogenaamde vlooienallergie ontstaan. Dan ontstaan op plaatsen waar ooit een vlo gebeten heeft jeukende pukkeltjes als er ook maar 1 vlo bijt. Dit probleem blijft levenslang bestaan! Het gevolg is dat de hond of kat met vlooienallergie altijd zeer strikt vlo vrij gehouden moet worden, omdat hij/zij zich anders helemaal kapot krabt na een vlooienbeet.jeuk hond

De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Zelfs bij honden treffen we deze parasiet vaker aan dan de hondenvlo. Maar ook de hondenvlo of konijnen-of egelvlooien kunnen bij onze huisdieren gevonden worden en tot hoge bestrijdingskosten leiden.

Waarom vlooienbestrijding
Wij raden aan om uw huisdieren preventief tegen vlooien te behandelen, omdat vlooien zich onder gunstige ( warme,droge) omstandigheden explosief kunnen vermeerderen en uw huis en omgeving zwaar kunnen besmetten met vlooieneieren. Een besmet huis is niet zomaar vlo vrij te krijgen. Het kan ook tot veel jeukklachten bij de overige bewoners leiden.

Heeft mijn dier vlooien?
Vlooien zie je niet altijd even gemakkelijk met het blote oog. Zeker niet als uw huisdier een dichte vacht heeft. Denk bij ieder huisdier met jeukklachten als eerste aan vlooien als oorzaak. Met een speciale vlooienkam die u tot op de huid van uw dier door de vacht trekt kunt u vlooien dan wel hun poepjes vinden. Vlooienpoep ziet er zwartkorrelig uit en kleurt op een wit tissue roodbruin, indien u het bevochtigd. Waar vlooienpoep is zijn vlooien ! Behandelen dus.

Welk middel?images10
Er zijn zeer veel middelen en het is belangrijk om een middel te kiezen dat het beste bij uw situatie past. Onze assistentes kunnen u daarin adviseren. Soms moet niet alleen uw huisdier behandeld worden, maar ook de omgeving. Jonge dieren mogen niet met alle middelen behandeld worden. In zijn algemeenheid zijn pipetten , die op de huid aangebracht worden, praktisch. Niet alle middelen zijn even effectief. Vlooien kunnen resistent worden en dat is de reden dat er steeds nieuwe producten op de markt komen. De nieuwste producten vind u bij de dierenarts. Zo is er nu ook een pipet die zeer effectief maar voor mens en zoogdier totaal niet giftig. Vaak denken mensen dat de middelen bij de dierenarts kostbaarder zijn dan elders, maar wij bieden onze producten aan tegen scherpe prijzen en zijn daarmee niet duurder . In april hebben wij elk jaar een speciale actie. Het loont dan om voor een langere periode vlooien-en tekenmiddelen aan te schaffen.

OVER TEKEN
Er zijn verschillende tekensoorten in Nederland, waarvan de schapenteek (Ixodus Ricinus) de meest voorkomende is. Teken zijn kleine, spinachtige dieren, die zich vast kunnen zetten in de huid van uzelf of uw huisdier. Ze hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen en zwellen tijdens het bloedzuigen helemaal op. Ter plaatse kan een pijnlijk en jeukend wondje ontstaan.

imagesBij het bloedzuigen kan de teek ook allerlei ziekteverwekkers overbrengen. Bekend is de bacterie Borrelia die de Ziekte van Lyme kan overbrengen. Maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Anaplasmose kunnen in Nederland door teken worden overgebracht op u of uw huisdier.

In het buitenland kunnen teken ook Ehrlichiose overbrengen. Wij zien wel eens dieren met deze ziekte nadat ze in Zuid Europa zijn geweest. Het lastige van al deze ziektes is, is dat ze vaak pas na langere tijd (soms vage) klachten geven. Maar de klachten kunnen zeer ernstig worden!

Controleer uw huisdier regelmatig
Door teken binnen 24 uur te verwijderen is de kans dat ze een ziekte overbrengen erg klein. Controleer uw huisdier daarom dagelijks op teken en verwijder ze direct met bv een tekenpincet. Gebruik hierbij geen alcohol en maak geen draaiende bewegingen. Gewoon de tekenpincet zo diep mogelijk over de teek plaatsen en hem er rustig uit trekken. Daarna mag wel wat alcohol op de bijtplaats worden aangebracht.imagesCANF4LL6

Ziekte van Lyme
Ziet u een rode ring komen op de plaats waar de teek gezeten heeft dan is het raadzaam om uw dierenarts te consulteren. Het kan duiden op een infectie met de verwekker van de ziekte van Lyme. Niet behandelen van deze ziekte kan tot diverse klachten leiden. Dieren die met de ziekte van Lyme kampen kunnen koorts krijgen, hart-en nierproblemen krijgen of kreupelheidsklachten krijgen. De ziekte is in een gevorderd stadium vaak lastig te behandelen en geeft dan vaak chronische klachten. Zowel honden als katten, maar ook paarden en wijzelf kunnen de ziekte van Lyme krijgen.

Babesiose
Een andere ziekte die door teken kan worden overgebracht op honden is Babesiose. Deze parasiet veroorzaak bloedafbraak. Uw hond krijgt dan bloedarmoede en geelzucht. De urine kleurt vaak donkerbruin. Het verloop kan zeer acuut en dodelijk zijn vooral bij jonge honden. De diagnose is vrij lastig en niet tijdig behandelen kan dus ernstige gevolgen hebben.
Gelukkig zien we de ziekte in Nederland nog erg zelden.

Leishmaniose
In het buitenland komen ook veel teken voor. Naast bovengenoemde ziektes kunnen zij daar nog andere ziektes overbrengen. In Zuid Europa komt ook de beruchte zandvlieg voor. Net als de teek kan deze vlieg ook een parasiet overbrengen. Berucht is een parasiet die het ziektebeeld Leishmaniose veroorzaakt. Ook hier zit er vaak een lange periode tussen het moment van infectie en het optreden van klachten.

imagesCANSHO85Voorkomen is beter dan genezen
Omdat het in de praktijk bijna niet te doen is om elke teek binnen 24 u te verwijderen is het raadzaam om uw huisdier in de warmere maanden (tussen maart en oktober) en op vakantie in warme landen preventief te behandelen. Niet elk middel is geschikt voor elk dier. Veel middelen voor honden kunnen niet bij katten gebruikt worden! Niet alle middelen tegen vlooien zijn effectief tegen teken. Voor een gedegen advies en goede preparaten voor een scherpe prijs kunt u terecht bij onze kliniek. De assistentes zijn getraind en weten welk middel het beste bij uw dier/situatie past.

Dierenkliniek Putten.