We gaan op vakantie en nemen mee…de (wagenzieke?) hond!

We gaan op vakantie en nemen mee…de (wagenzieke?) hond!

De vakantie staat voor de meesten van ons weer voor de deur! Als we met de auto op vakantie gaan, nemen we alle maatregelen die nodig zijn voor een ontspannen reis. En indien mogelijk mag je hond mee, wat een feest! Maar niet voor iedere hond..images1

Oorzaak van wagenziekte
De meeste honden vinden autorijden heerlijk maar er zijn ook honden die er echt heel erg ziek van worden. Dit wordt veroorzaakt omdat, als wij van richting veranderen, er een verschil ontstaat tussen de werkelijke en de waargenomen beweging.

De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het binnenoor, vlak bij het gehoororgaan gelegen evenwichtsorgaan. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan in het binnenoor (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met andere zintuigen, zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriëntatie. Als honden hier gevoelig voor zijn, wordt het braakcentrum in de hersenen geactiveerd. Ook al registeren de ogen van de hond geen beweging, het sensorische systeem in het middenoor doet dit wel, waardoor de hersenen verschillende signalen te verwerken krijgen. Deze tegenstrijdige informatie over waar het lichaam van de hond zich nu precies bevindt, leidt tot verschijnselen in volgorde als rusteloosheid, hijgen, veel slikken, overmatig kwijlen en uiteindelijk braken.

Wanneer deze symptomen gepaard gaan met angst, kan het zelfs zo zijn dat ze hun ontlasting laten lopen. Sommige honden hebben de koppeling met het misselijk zijn en het autorijden al dusdanig gelegd dat ze al onrustig worden, gaan hijgen en kwijlen, bij het zien van de auto alleen al. In sommige gevallen gebeurd dit zelfs al voordat de auto gaat rijden of nog erger, voordat de hond ingestapt is! (of onder dwang erin getild)

Ontstaan van reisziekte fysiek en/of niet goed aangeleerd
Soms heeft het dus een fysieke oorzaak, er zijn honden die overgevoelig reageren op bewegingen niet door hun zelf in gang gezet. Maar meestal heeft het te maken met niet goed aangeleerd. Ons advies is altijd: opnieuw aanleren van autorijden. Dit betekent dat je in kleine stapjes je hond moet leren dat autorijden leuk is in plaats van dikke ellende. Hieronder staan beschreven hoe je dit het beste kunt doen. Train niet te lang, in het begin een paar minuten, later max 5 tot 10 minuten per keer. Train in ieder geval niet langer dan je hond aankan. Bij sommige stappen is het handig als je met z’n tweeën bent. Als het een ernstig probleem is, begin dan eerst met je hond bij de auto te laten zitten, geef een koekje, maak het leuk evt et speeltje, loop samen om de auto heen laat hem af en toe zitten en koekje geven en/of spelen. Herhaal dit een paar keer. Prijs hem als hij rustig blijft en het goed doet.

Stap 1:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 2:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), tijd verlengen, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 3:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, deur open, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 4:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, tijd verlengen, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 5:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, zelf achter het stuur gaan zitten, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 6:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, achter het stuur en motor starten, motor weer uit, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 7:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, achter het stuur, motor starten en 1 meter rijden, motor weer uit, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen.
Stap 8:
Je hond in de auto laten springen (of erin zetten), deur dicht, achter het stuur, motor starten en 10 meter rijden, motor weer uit, koekje, weer eruit halen, koekje. Herhalen. Enz. Totdat het goed gaat. Gaat het niet goed en zie je dat je hond onrustig wordt, overmatig gaat hijgen, kwijlen etc., dan ga je te snel. Soms kan het wel een paar weken duren voordat je vooruitgang boekt. Ga vooral niet te snel. Wordt de hond weer onzeker of angstig, ga dan een stapje terug in de therapie!

Ondersteuningauto-hond
Vroeger gaven we de hond primatour (via de drogist) maar tegenwoordig is er een veteriniar geregistreerd alternatief genaamd Cerenia die we kunnen geven. Dit kunt u verkrijgen bij de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen
Probeer zoveel mogelijk je rijstijl aan te passen. Rij rustig, trek rustig op en maak de bochten niet te scherp. Rem rustig en probeer snelheidsveranderingen zo klein mogelijk te houden. Zorg dat je hond zoveel mogelijk naar buiten kan kijken en recht vooruit kan reizen. Zorg voor voldoende frisse lucht, ga niet zitten roken in de auto, vermijdt vette etensluchtjes, parfum, tocht en indien mogelijk, zet de airconditioning aan. Geef ruim voor de tijd een lichte maaltijd en las regelmatig rustpauzes in. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, niet teveel aandacht geven. Angst, stress en paniek hebben een negatief effect, evenals harde muziek, probeer juist de leuke kanten van de reis te benadrukken. Voor mensen die het prettig vinden om homeopathische middelen in te zetten: pepermuntolie werkt (maag)krampstillend, verfrissend en verkoelend. Eventueel 10 druppels oplossen in een halve liter water en hiermee de omgeving met een plantenspuit benevelen. Eventueel de hond zelf een druppeltje geven voor aanvang van de reis kan geen kwaad.hond-in-auto

Wanneer u zover bent dat de hond autorijden geen probleem meer vindt, neem dan de eerste keren de hond met de auto mee naar voor de hond leuke plekjes, bijvoorbeeld het bos. Ook hierdoor zal de hond gaan ervaren dat autorijden eigenlijk heel leuk is!

Al met al een lange weg te gaan om de hond zijn angst voor de auto af te leren. Met het benodigde geduld en doorzettingsvermogen moet het echter lukken!

Dierenkliniek Putten