Wel of niet steriliseren/castreren?

Wel of niet steriliseren/castreren?

De teef:

Over het wel of niet steriliseren van uw hond kan geen algemeen geldend advies worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of steriliseren zinvol is. Eigenlijk moeten we praten over castreren, aangezien bij de operatie de eierstokken weggenomen worden en niet, zoals bij mensen, de eileider afgebonden. Dat laatste zou bij honden grote problemen veroorzaken. We zullen kort en bondig de voor -en nadelen van steriliseren van de teef voor u op een rijtje zetten.

De voordelen:

De nadelen/risico’s:

De reu:

Ook hier geldt dat voor het wel of niet castreren van uw hond geen algemeen geldend advies kan worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of castreren zinvol is. Bij een castratie van de reu worden de testikels operatief verwijderd. Bij twijfel hoe een reu zal reageren op castratie is het eventueel raadzaam om het effect ervan te testen middels een chemische castratie. Hierbij wordt een implantaat onder de huid ingebracht dat ruim een half jaar of een heel jaar werkt. In deze tijd kan de eigenaar zien hoe de reu reageert op een castratie. Daarna kan een weloverwogen keuze gemaakt worden om wel of niet te castreren.

De voordelen:

De nadelen:

Om een weloverwogen beslissing te maken willen wij u graag adviseren. Per ras en hond verschilt dat advies. Er zijn daarnaast andere mogelijkheden om uw hond (tijdelijk) onvruchtbaar te maken. Voor advies van een dierenarts kunt u ons altijd bellen op het telefonisch spreekuur, van maandag-vrijdag tussen 13.30 en 14.00u. U krijgt dan (gratis) een dierenarts aan de lijn.

Voor een uitgebreid en neutraal advies kunt u ook kijken op de site van het LICG: www.licg.nl.