Diarree en braken bij hond

Diarree en braken

Alle honden hebben wel eens dunne ontlasting oftewel diarree. De vraag : “wanneer moet je hiermee naar de dierenarts”, zal ik in dit artikel beantwoorden.

Meestal wordt diarree veroorzaakt omdat de hond reageert op voedsel. Het kan teveel zijn of bedorven of er kan een allergische reactie plaatsvinden. Vooral bij puppy’s is teveel in een keer eten een veel voorkomende oorzaak van diarree. Gedurende een dag de voergift halveren en alles in minimaal 4 porties verstrekken is dan vaak een goede remedie. Blijft de diarree dan is er meestal iets anders aan de hand en is een bezoek aan de dierenarts te adviseren.

Zolang een hond met diarree levendig is, niet vaker dan 3-4 keer per eerste dag braakt, wel water binnen houdt en de eetlust blijft, mag men wel met een bezoek aan de dierenarts wachten. Het is ook dan belangrijk om de voergift te halveren! Een van de belangrijkste oorzaken van diarree zijn plotselinge rantsoenwijzigingen. Geef een hond die diarree heeft daarom geen rijst als hij dat niet gewend is. Nogal wat gezonde honden krijgen diarree als je ze plots rijst voert. Het beste is om hetzelfde, maar minder te voeren van hetzelfde voer.

Een hond met diarree wil weleens onzindelijk zijn. Dit is voor de eigenaar en de hond geen pretje. Honden voelen zich vaak heel schuldig en vinden het vreselijk om in huis te ontlasten. Straf dan dus nooit! De aandrang is blijkbaar te groot om de ontlasting op te houden. Het is dan voor beide partijen vaak beter om langs de dierenarts te gaan om medicatie te halen waardoor deze aandrang vermindert.

Ook het produceren van bloederige ontlasting is een reden om de dierenarts te bezoeken. Ter geruststelling: bloed in de ontlasting bij honden betekent maar zelden dat er een tumor in het spel is! Grofweg kan men 2 soorten bloederige diarree onderscheiden. Bij een dikke darm ontsteking zien we dat een hond kleine hoopjes ontlasting produceert met wat slijm en soms wat bloed. Ze poepen vaker dan anders en persen vaak lang na. Deze dieren zijn vaak onzindelijk .Een dikke darmontsteking oftewel colitis kan steeds erger en hardnekkiger worden en daarom is een tijdig bezoek aan uw dierenarts verstandig.

Een hond kan ook een bloederige darmontsteking krijgen, waarbij hij/zij snel ziek en sloom wordt. De diarree is heftig en stinkt enorm, terwijl er veel bloed in de grote hoeveelheden diarree zit. Deze honden moeten altijd direct aan de dierenarts worden aangeboden. Wij behandelen ze met een infuus met medicatie en zien dan meestal vlot en definitief herstel.

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten