Overgewicht bij hond en kat

Overgewicht bij hond en kat

imagesCAZ5BGST

Overgewicht is niet alleen een welvaartsziekte bij mensen, helaas zien we dit ook steeds vaker optreden bij onze huisdieren. Net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico’s op, waaronder artritis (gewrichtsproblemen), mobiliteitsproblemen (moeilijker kunnen bewegen), ademhalingsproblemen, vetgezwellen, huidproblemen, hartaandoeningen en suikerziekte. Bovendien is de levensverwachting van een hond of kat die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter. Ze zijn eerder vatbaar voor ziektes omdat hun algehele weerstand minder goed is dan hun slanke soortgenoten.

Geen fijn bericht maar wel simpel te verklaren: overgewicht ontstaat doordat de inname van voedsel en de fysieke inspanning, oftewel de verbranding van het voedsel, niet overeenstemt met elkaar. Als je niet genoeg beweegt als huisdier en daarnaast te veel eet, wordt je dus dik(ker). Energie uit eten wordt opgeslagen in lichaamsvet met het bekende zwembandje als gevolg. Als de “ love handles” zichtbaar worden en je de ribben niet meer kunt voelen, spreken we van overgewicht. En als dieren zwaarlijvig worden, bewegen ze minder, waardoor het cirkeltje rond is.

dikke kat

Is castratie een dikmaker?
Niet zozeer het castreren kan zorgen voor gewichtstoename als wel het feit dat een gecastreerd dier veel minder energie verbruikt dan in de tijd dat alle hormonen nog meespeelden. Als eigenaar kun je je dier, door iets minder te voeren, goed in conditie houden.

 

Leeftijd kan wel degelijk meespelen in het dikker worden van uw huisdier. Als een dier ouder wordt, zal deze minder gaan bewegen en verbruikt daardoor minder energie, maar ook gezondheidsproblemen zoals een traag werkende schildklier of artrose kan een oorzaak zijn. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen zoals ontstekingsremmers of de kattenpil uw dier overgewicht bezorgen. Sommige honden- en kattenrassen hebben duidelijk meer aanleg om dik te worden. Een schrale Labrador is uniek!

dikke hond2

Voeren met het oog
De weegschaal van de dierenarts kan bepalen of uw dier het juiste gewicht heeft. U kunt dan meteen met de dierenarts of speciaal met onze paraveterinair Mariska Hop overleggen wat het ideale gewicht is voor uw dier en wat u eraan kunt doen om dit samen te bereiken. Mariska is speciaal opgeleid tot voedingsconsulente.

Voor de meeste honden en katten geldt, dat ze op hun ideale lichaamsgewicht zitten, rond de tijd dat ze zijn uitgegroeid. Natuurlijk moet het “uitzwaren” dan nog plaatsvinden, er komt nog wel iets aan gewicht bij, maar algemene regel is dat uw dier beter iets te mager dan te dik mag zijn. Je moet de ribben niet kunnen zien, maar wel voelen. De voedingstabellen op de voer verpakkingen zijn niet altijd een goede richtlijn, een fabrikant is duidelijk gebaat met het vertrekken van grotere porties! Het vergt enige ervaring, maar probeer te voeren met je ogen, kijk naar je huisdier en voel regelmatig of je zijn ribben nog kunt voelen. Doet deze het goed op de samenstelling en hoeveelheid die u geeft? Zit uw dier vol levenslust en is alert op een wandeling? Trek dan uw schoenen aan en ga mee, beweging is namelijk niet alleen goed voor uw dier maar ook voor u! Hou wel rekening met de temperatuur, boven de 20 graden is het niet verstandig om intensief te gaan fietsen, omdat uw hond dan vrij snel oververhit kan raken.

Het ideale gewicht van uw huisdier

Dit hangt van een aantal factoren af. Het ene dier is het andere niet en voor de ene kat is drie kilo een gezond gewicht terwijl voor zijn meer uit de kluiten gewassen soortgenoot zes kilo een goed gewicht kan zijn. Dit geldt ook voor uw hond. Wat het ideale gewicht is, hangt onder meer af van de grootte en de bouw van het dier. Elk dier moet je dus individueel bekijken.

Maar als u de ribben niet meer kunt voelen, een taille ontbreekt, uw huisdier verminderde activiteit heeft, veel slaapt, traag beweegt en slechts kort wil spelen om daarna hijgend in zijn mandje te ploffen, kunt u er bijna zeker van zijn dat uw dier overgewicht heeft.

Hieronder volgen twee tabellen:

tabel hond gewicht

 

 

 

tabel kat gewicht

 

 

 

Een aantal goede tips
Veelal wordt het voer voor onze huisdieren in een bak of op een schaaltje verstrekt. Best saai, ook als je daarnaast ook nog niet veel te doen hebt, met andere woorden: je gaat je vervelen. Wist u dat onze huisdieren, zoals de hond en de kat, gemiddeld 17 uur per dag slapen? En dat is niet omdat ze zo moe zijn, nee ze vervelen zich letterlijk dood.

Dus beter is om het voer op een creatieve manier aan te bieden! Wij noemen dat: werken voor eten. Verspreid het voer in meerdere voer speeltjes of in huis. Er zijn tegenwoordig hele leuke speeltjes in de handel hiervoor. Maar ook simpele bezigheid dingen die u met een beetje fantasie zelf kunt maken. Op die manier vangt u twee vliegen in een klap. En actief met je hersens bezig zijn, vergt net zoveel energie als lichamelijk arbeid. Zoek maar eens op internet!

Laat u niet verleiden door smekende blikken! Wees zuinig met hapjes tussendoor. Geef uw dier ook nooit “ zomaar” iets lekkers, laat hem er iets voor doen. Dat is niet alleen goed voor de verstandhouding maar ook voor een (klein) beetje beweging extra.

Overgewicht bij huisdieren is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden. Geef altijd voer van goede kwaliteit en plaats van maagvullende ‘bulk’. Laat uw huisdier ook altijd ‘werken voor eten’ door niet zomaar lekkers te geven maar vraag een oefening te doen. (zit, hier, blijf, af of laat los). Zo blijft het lekkers altijd speciaal!

Voor wat betreft katten: zij weten hun papheimers wel te vinden als het gaat om eten. Dus als u het vermoeden heeft dat uw kat elders ook wel eens gevoerd wordt, probeer dan met uw buren af te spreken om uw kat niet meer te voeren omdat deze moet afvallen en dit beter voor zijn gezondheid is. Geen restaurant meer om de hoek dus!
images12

 

 

 

 

Laat de etensbak van uw hond niet de hele dag door gevuld staan. Op is op. Op die manier heeft u zicht op de hoeveelheid voer. Spreek ook met uw huisgenoten af om de hond geen tussendoortjes meer te voeren. En als ze dat toch willen, haal dan een handje van de brokjes af die u per dag voert, doe dit in een tupperware schaaltje en gebruik deze dan om tussendoortjes te geven.

Stap eventueel (tijdelijk) over op dieetvoer. Dierenkliniek Putten verkoopt dit speciale voer. De samenstelling is iets anders dan normaal en op deze manier kun je je huisdier dezelfde hoeveelheid blijven geven dan voorheen. Ga niet zelf experimenteren. Bij honden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende eiwit zit in het (nieuwe dieet) voer. Hierdoor zal deze vooral vet verliezen in plaats van spierweefsel. Bovendien zorgt voldoende eiwit ervoor dat je hond geen honger hoeft te lijden.

Bewegen is het sleutelwoord tegen overgewicht! Denk hierbij niet alleen aan een extra wandeling maar ook bijvoorbeeld om samen op een hondensport te gaan zoals flyball of behendigheid. Of wat te denken van doggydance? Voor katten zijn er allerlei leuke spelletjes te koop of wees creatief en verzin zelf iets!

Weeg je huisdier regelmatig om te controleren of jullie nog steeds op de goede weg van gewichtsverlies zitten. En natuurlijk is het altijd mogelijk een afspraak te maken bij Dierenkliniek Putten voor een gewichtsconsult bij paraveterinair Mariska Hop!