Teken

Teken

Er zijn verschillende tekensoorten in Nederland, waarvan de schapenteek ( Ixodus Ricinus) de meest voorkomende is. Teken zijn kleine, spinachtige dieren, die zich vast kunnen zetten in de huid van uzelf of uw huisdier. Ze hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen en zwellen tijdens het bloedzuigen helemaal op. Ter plaatse kan een pijnlijk en jeukend wondje ontstaan.

Bij het bloedzuigen kan de teek ook allerlei ziekteverwekkers overbrengen. Bekend is de bacterie Borrelia die de Ziekte van Lyme kan overbrengen. Maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Anaplasmose kunnen in Nederland door teken worden overgebracht op u of uw huisdier. In het buitenland kunnen teken ook Ehrlichiose overbrengen. Wij zien wel eens dieren met deze ziekte nadat ze in Zuid Europa zijn geweest. Het lastige van al deze ziektes is, is dat ze vaak pas na langere tijd ( soms vage) klachten geven. Maar de klachten kunnen zeer ernstig worden!

Door teken binnen 24 uur te verwijderen is de kans dat ze een ziekte overbrengen erg klein. Controleer uw huisdier daarom dagelijks op teken en verwijder ze direct met bv een tekenpincet. Gebruik hierbij geen alcohol en maak geen draaiende bewegingen. Gewoon de tekenpincet zo diep mogelijk over de teek plaatsen en hem er rustig uit trekken. Daarna mag wel wat alcohol op de bijtplaats worden aangebracht.

Ziet u een rode ring komen op de plaats waar de teek gezeten heeft dan is het raadzaam om uw dierenarts te consulteren. Het kan duiden op een infectie met de verwekker van de ziekte van Lyme. Niet behandelen van deze ziekte kan tot diverse klachten leiden. Dieren die met de ziekte van Lyme kampen kunnen koorts krijgen, hart-en nierproblemen krijgen of kreupelheidsklachten krijgen. De ziekte is in een gevorderd stadium vaak lastig te behandelen en geeft dan vaak chronische klachten. Zowel honden als katten, maar ook paarden en wijzelf kunnen de ziekte van Lyme krijgen.

Een andere ziekte die door teken kan worden overgebracht op honden is Babesiose. Deze parasiet veroorzaak bloedafbraak. Uw hond krijgt dan bloedarmoede en geelzucht. De urine kleurt vaak donkerbruin. Het verloop kan zeer acuut en dodelijk zijn vooral bij jonge honden. De diagnose is vrij lastig en niet tijdig behandelen kan dus ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zien we de ziekte in Nederland nog erg zelden.

In het buiten land komen ook veel teken voor. Naast bovengenoemde ziektes kunnen zij daar nog andere ziektes overbrengen. In Zuid Europa komt ook de beruchte zandvlieg voor. Net als de teek kan deze vlieg ook een parasiet overbrengen. Berucht is een parasiet die het ziektebeeld Leishmaniose veroorzaakt. Ook hier zit er vaak een lange periode tussen het moment van infectie en het optreden van klachten.

Voorkomen is beter dan genezen:

Omdat het in de praktijk bijna niet te doen is om elke teek binnen 24 u te verwijderen is het raadzaam om uw huisdier in de warmere maanden ( tussen maart en oktober) en op vakantie in warme landen preventief te behandelen. Niet elk middel is geschikt voor elk dier. Veel middelen voor honden kunnen niet bij katten gebruikt worden! Niet alle middelen tegen vlooien zijn effectief tegen teken. Voor een gedegen advies en goede preparaten voor een scherpe prijs kunt u terecht bij onze kliniek. De assistentes zijn getraind en weten welk middel het beste bij uw dier/situatie past. Nieuwe producten zijn altijd het eerst verkrijgbaar bij de dierenarts en daarmee beschikken wij over de meest veilige en effectieve middelen. In de maand april geven wij 10% korting op alle teken-en vlooienproducten.