Verteringsprobleem

Zieke Sproet.

Sproet is een 3 jaar oud hangoor konijn. Op een ochtend vindt haar eigenaar haar apathisch in het hok. Ze is erg koud en je hoort haar knarsetanden. Ze heeft ook haar eten van de avond ervoor niet opgegeten. Direct bellen de eigenaren naar onze kliniek, want een konijn in deze toestand is een spoedgeval.

Aangekomen op de praktijk onderzoeken we Sproet en voelen een harde dikte voorin de buik en voelen tevens opgezette darmen. Het gehele beeld dat Sproet vertoont past bij het stil liggen van het maagdarmkanaal en dit is nu net 1 van de meest belangrijke orgaanstelsels van een konijn. Het kan spontaan ontstaan, door verkeerde voeding of een gevolg zijn van een onderliggende aandoening. De dikte in haar buik is een overvolle maag die zich niet meer spontaan ledigt. Dit geeft erge buikkrampen en verklaard het knarsetanden.

We nemen Sproet op in onze opname en beginnen met een intensief behandelplan. Ze krijgt om de drie uur medicatie om haar maagdarmkanaal te stimuleren en overtollige gassen te verwijderen. Tevens krijgt ze pijnstiller toegediend. Om te zorgen dat ze weer gaat eten dwangvoeren we haar om de 3 à 4 uur met speciale dwangvoeding voor konijnen. We geven haar onderhuids infuus en ze krijgt een kruik in haar hok om op te warmen. In het begin van de middag merken we dat Sproet zich wat beter gaat voelen en dat de medicatie haar werk gaat doen. Ze wordt wat actiever en we vinden in haar hok een keutel. Het knarsetanden is ook verdwenen. De eerste tekenen van een herstart van het maagdarmkanaal zijn aanwezig.

De gehele middag is onze opname assistente bezig om de medicatie toe te dienen en haar te dwangvoeren. Rond een uurtje van vijf begint ze plots aan het hooi te knabbelen en komen er steeds meer keutels. Deze zijn nog wel kleiner dan gebruikelijk maar het is hoopvol. In overleg met de eigenaar besluiten we om 8 uur s’-avonds dat de eigenaar de intensieve therapie thuis voort gaat zetten en dat we de volgende ochtend Sproet weer terug zien voor controle.

De volgende ochtend is Sproet weer vooruitgegaan, ze eet weer en heeft normale keutels. De eigenaar gaat nog de hele dag door met de medicatie. Het dwangvoeren is nu niet meer nodig, omdat ze nu zelf eet. Gelukkig kwamen de eigenaren direct met Sproet naar de kliniek en konden we op tijd ingrijpen om het maagdarmkanaal weer op gaan te helpen.

Door de intensieve verzorging van de opname-assistente en de eigenaar is ze snel weer opgeknapt, echter komt het ook wel voor dat eigenaren te laat ontdekken dat het konijn ziek is of dat we meer dagen intensieve zorg moeten bieden. Een konijn dat niet eet is een spoedgeval, konijnen zijn vluchtdieren en tonen niet snel dat ze ziek zijn, dus als een konijn niet eet dan is er echt iets aan de hand en is een snelle controle door een dierenarts nodig.