Botbreuken

Behandeling van een botbreuk

Wij staan altijd klaar voor het behandelen van alle botbreuken van uw huisdier. Omdat we dat al 25 jaar doen hebben we een schat aan ervaring en beheersen we alle technieken. Materialen voor herstel van alle fracturen zijn bij ons altijd op voorraad en wij blinken uit in de prijs/kwaliteit verhouding.

In onze kliniek opereren we ook veel fracturen voor collega’s. Wij zijn altijd bereid om patiënten met fracturen te beoordelen en eventueel op te nemen. Eventuele chirurgie kan altijd binnen korte tijd plaats vinden. Tevoren maken wij een kostenschatting.

Technieken bij fracturen

Elke fractuur heeft zijn eigen behandeling. Hierbij kiezen wij voor de techniek die de grootste kans op succes geeft, het minst ingrijpend voor de patiënt is en bij gelijkwaardige keuzes geeft de kostprijs de doorslag. In de besluitvorming laten wij de eigenaar meebeslissen.

Essentieel voor een goede botgenezing is dat de fractuuruiteinden goed tegen elkaar aan worden gedrukt en na fixatie niet meer bewegen. Voor goede botheling is 4 tot 6 weken de tijd nodig.

De meest gebruikte technieken zijn:

  • Alleen een verband techniek. Al of niet met spalk. Dit kan alleen bij fracturen die na het “zetten” stabiel zijn en waarbij het mogelijk is het verband minstens 1 gewrichtsniveau hoger en lager aan te leggen.
  • Een pin, eventueel in combinatie met het gebruik van andere fixatie technieken, zoals botdraad, schroeven of een fixateur externe.
  • Een trekschroef 
  • Meerdere kleine pinnen
  • Een "gewone" DCP botplaat. Hierbij klemt de schroef zich vast in het gat van de botplaat. Met minder schroeven en lichter materiaal kan vooral bij multipele/instabiele fracturen een stabiele fixatie bereikt worden. 
  • Een locked plate botplaat
  • Een fixateur externe
Een trekschroef Meerdere pinnen

 

 

Een gewone botplaat Een locked plate botplaat

 

 

Een fixateur externe

 

Genezing van een botbreuk

Net als mensen breken dieren geregeld een of meer van hun botten. En net als bij mensen is het belangrijk dat alles snel en goed gezet wordt. Maar het grote verschil met mensen is dat dieren vaak niet meewerken aan hun herstel. Voor goede botheling is het belangrijk dat de fractuuruiteinden zo goed mogelijk en bewegingsloos tegen elkaar liggen. Daarom is het belangrijk om een heel stevige fixatie van de fractuur te verkrijgen. Omdat veel dieren een spalk slecht accepteren en er tevens risico’s zijn op het optreden van huidletsels of beknellingen zijn we terughoudend in het gebruik van spalk-gipsverbanden.

Terug naar Chirurgie