Tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven door en zijn gemaakt voor een dieet met ruwvoer. Door het eten van hooi slijten de tanden en kiezen. Bij het eten van hooi maken konijnen 120 kauwbewegingen per minuut waardoor de kiezen goed slijten. Op deze manier kunnen er niet zogenaamde haken op de kiezen ontstaan. De haken prikken tijdens het eten in de tong of in de wangen. Het konijn heeft dan pijn tijdens het eten en zal dus stoppen met eten met alle gevolgen van dien.

Konijnen verzorgen hun vacht goed en krijgen daarbij haren binnen. Door het eten van hooi hebben ze een optimale darmwerking en worden deze haren via de uitwerpselen verwijderd. Bij gebrek aan hooi kunnen deze haren in de maag achterblijven en kan er een haarbal gevormd worden. Omdat konijnen niet kunnen braken raken ze haarballen slecht kwijt.  Haarballen veroorzaken veel pijn en het konijn stopt met eten.

Door intensieve medicatie en dwangvoeren kunnen deze haarballen verwijderd worden. Het operatief verwijderen van haarballen is risicovol, er is een grote kans dat het konijn de operatie niet overleeft.

Wat is nu geschikt voer voor konijnen. Hier volgt een lijstje als leidraad, met u raad het al: hooi als eerste op het lijstje.

  1. Ruim voldoende hooi van goede kwaliteit, dagelijks vers.
  2. Stro, wat tevens als bodembedekking gebruikt kan worden.
  3. Groenvoer zoals andijvie, bloemkoolblad en boerenkool.
  4. Paardenbloemblad, weegbree en langstelig gras.
  5. Wilgentakken.