Het fokken van honden

Het fokken van honden onder een vergrootglas

Als gevolg van de corona uitbraak in Nederland is de vraag naar huisdieren toegenomen, zo ook de vraag naar honden. Er zijn altijd al bepaalde hondenrassen/type honden erg populair geweest, vaak zijn dit maar periodes. Momenteel is de vraag naar honden in het algemeen erg gestegen en worden er soms behoorlijke bedragen gevraagd voor een pup van een bepaald type hond. Helaas is er nog een hoop onwetendheid en verkeerde informatie omtrent wat nu een verantwoorde en onverantwoorde fok is. Zoals overal hebben de goede te lijden onder de kwade. Om mensen de mogelijkheid te geven om dit te kunnen onderscheiden is het project Fairfok gestart. Hierin zitten diverse partijen die het niet alleen belangrijk vinden dat er maatregelen genomen worden voor een gezonde hond in Nederland, maar willen daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Zij hebben zich gebundeld in het Platform Fairfok. Hierin zitten organisaties zoals de Koninklijke Maatschappij Voor de Diergeneeskunde (KNMvD), de Universiteit van Utrecht faculteit Diergeneeskunde , de Raad van Beheer, de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). In totaal zijn er 13 organisaties aangesloten. Het Fairfok platform heeft speciaal voor hondenkopers een brochure uitgebracht met een overzicht van beschikbare informatie, diensten of producten van organisaties die zich actief inzetten voor de gezonde en sociale hond in Nederland.

In deze brochure vind je veel informatie, zoals bijvoorbeeld: hoe ontmasker je de foute fokker. Het lijkt zo makkelijk een pup kopen. Genoeg aanbod op het internet, leuke pups die je direct kunt komen halen. Maar pas op: achter veel schattige advertenties gaan foute fokkers en handelaren schuil. Waar moet je zoal op letten?

Een selectie van tips van het LICG:

  • Tip 1: Een fokker die serieus met socialisatie bezig is, heeft hooguit één of een beperkt aantal nestjes. Vraag wat de fokker aan socialisatie doet!
  • Tip 2: Is de moederhond aanwezig? Zorg altijd dat je de moederhond kunt ontmoeten. Let ook op dat ze niet agressief of angstig is, want pups kunnen dit gedrag overnemen.
  • Tip 3: Reageren de pups blij op je bezoek? Een jonge pup hoort vriendelijk en nieuwsgierig te zijn en niet schrikkerig.
  • Tip 4: Zijn de pups gechipt? De pups moeten al bij de verkoper gechipt en geregistreerd zijn. Vraag de fokker om het registratiebewijs van de databank en laat je niet afschepen.
  • Tip 5: Klopt de nationaliteit van de pup? Regelmatig komen pups uit het buitenland en soms wordt er gesjoemeld. Bekijk het paspoort heel goed op aantekeningen. Nederlandse paspoortnummers beginnen met 528-NL.
  • Tip 6: Moet je meteen beslissen? Kijken is niet meteen kopen. De fokker moet rustig de tijd nemen en je mag vaker langskomen. Laat je niet onder druk zetten met het verhaal dat de pups bijna ‘op’ zijn.


In de brochure wordt er ook aandacht geschonken aan het kopen van adoptiehonden (herplaatshonden). Hiervan zijn tal van organisaties en deze zijn niet allemaal even verantwoord. In de brochure staan links naar het Handboek Herplaatsingshonden en er is een checklist buitenlandse herplaatsingshonden. Het is dus mogelijk om op een verantwoorde manier een hond aan te schaffen. Ga niet over een nacht ijs.

Graag willen we nog even de aandacht vestigen op de toename van de fok van honden buiten de desbetreffende overkoepelende organisaties. In Nederland kan iedereen fokken met honden. Bedenk een leuke kruising, zorg voor een goed site en mensen nemen alles aan voor waarheid en worden vaak verblind door uiterlijkheden van de honden. We willen af van type honden met extremen, zoals bv korte neuzen, overdreven plooien, rare lichaamsvormen. Wees erop bedacht dat het uiterlijk van de hond dat u kiest niet een belemmering vormt in het dagelijks functioneren.

Mocht u meer informatie willen of heeft u nog vragen, bel dan met één van onze baliemedewerkers op 0341 ‑ 353 451. Zij helpen u graag verder.