Wormen

Honden en katten kunnen last hebben van wormen.
Deze leven in het lichaam van uw huisdier en nemen daar voedingsstoffen op die uw hond en/of kat zelf nodig heeft of verstoren de lichaamsfuncties.
Wormen zijn schadelijk voor de gezondheid van uw huisdier. Ook zijn wormen besmettelijk voor mensen.
Daarom is het belangrijk om voor een goede wormenbestrijding te zorgen.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen

In de eerste plaats is de levensfase en gezondheid van uw dier belangrijk.
Pups/kittens en ook oudere honden en katten lopen meer risico dan volwassen dieren. Pups kunnen bovendien al in de baarmoeder besmet raken met spoelwormen en haakwormen via de moedermelk.
Andere parasieten, zoals vlooien kunnen een besmetting met onder andere lintworm overbrengen.

De omgeving waar uw huisdier leeft is ook van belang. Honden die met meerdere honden samenleven lopen meer risico elkaar te besmetten. Ook dieren die veel buiten zijn worden sneller besmet.
Wormen kunnen ook via voeding worden overgedragen. Dieren die rauw vlees eten hebben meer kans op besmetting.
Om dat te voorkomen moet voeding gekookt worden of tenminste een week bij een temperatuur lager dan -17 graden Celsius worden ingevroren.
Ook door het opeten van knaagdieren of slakken kunnen ze wormen krijgen.

Honden die naar het buitenland op vakantie gaan of vanuit het buitenland geïmporteerd worden, kunnen besmet worden met wormen die daar voorkomen (bijv. Hartworm).
Preventie van hartworm bestaat uit het geven van speciale ontwormingsmiddelen die hier geschikt voor zijn. Doe dit niet alleen voorafgaand aan uw vakantie, maar in ieder geval ook na terugkeer in Nederland.
Soms kan het nodig zijn uw huisdier ook tijdens de vakantie te behandelen. Dit is noodzakelijk, omdat bij een zware worminfectie behandeling kan resulteren in een verstopping door de dode wormen, wat kan leiden tot de dood.

Ook is het verstandig om de risico van ons als mens mee te nemen in het hoe vaak ontwormen.
Komt uw dier veel in contact met kleine kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen of mensen met een verminderde weerstand, dan is een goede ontworming extra belangrijk.

Er zijn verschillende soorten wormen die bij onze hond en kat voorkomen.
De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm/rondwormen. Ze leven in het maagdarmkanaal.
De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging.

Als u doorklikt op onderstaande link kunt uitgebreide informatie lezen over de verschillende wormsoorten.

Wormen bij de hond
Wormen bij de kat