Patella luxatie

Patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening die voorkomt bij zowel honden als katten. Er is sprake van een patella luxatie als de knieschijf, ook wel de patella genoemd, uit de kom kan schieten. Hij kan zowel naar binnen als naar buiten luxeren, maar de patella luxatie naar de binnenzijde komt het meeste voor.

Een patella luxatie is in de meeste gevallen een erfelijke aandoening. Dit betekent dat de ouders van de hond of kat de genen hebben doorgegeven die zorgen voor een patella luxatie. Maar een heel klein deel van de patella luxaties wordt veroorzaakt door trauma. Meestal komt patella luxatie voor bij de kleine rassen zoals bijvoorbeeld de toy poedel, chihuahua, pomeriaan of labradoodle, maar het kan ook bij grotere rassen voorkomen. Aangezien het een erfelijke afwijking betreft is het heel belangrijk om ouderdieren te laten controleren op patella luxatie voordat ze gebruikt worden binnen de fokkerij.

Verschijnselen

Meestal uit een patella luxatie zich doordat de honden of katten kreupel gaan lopen. Ze gaan vaak typisch hinkelen op 3 poten. Nadat de knieschijf weer terug in de kom schiet, lopen ze vaak door alsof er niks aan de hand is. De diagnose patella luxatie wordt vaak gesteld na een lichamelijk onderzoek van de hond of kat. Tijdens dit onderzoek is de patella luxatie dan duidelijk te voelen.

Therapie

Niet in alle gevallen is het noodzakelijk om wat te doen. Als het nodig is om in te grijpen, dient dit wel altijd chirurgisch te gebeuren. De operatie die we uitvoeren heet een crista tibia transpositie. Hierbij verplaatsen we de aanhechting van de kniepees, zodat deze de knieschijf recht in de kom trekt. We kunnen aanvullend ook nog de kom waar de knieschijf in ligt uitdiepen. Na een operatie zal de hond of kat 6 weken rust moeten houden. De prognose is goed.

Wij geven de maand mei 10% korting op het patella luxatie onderzoek van uw huisdier*:

Hond patella luxatie onderzoek incl. verklaring                                                   € 51,95  wordt € 46,75
Hond patella luxatie onderzoek incl. verklaring i.c.m. ander onderzoek             € 41,58  wordt € 37,42
Hond patella luxatie onderzoek zonder verklaring                                              € 31,56  wordt € 31,10

*het patella onderzoek wordt niet opgestuurd naar het Raad van Beheer voor een officiële verklaring van de Raad.