Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst bij dieren

Knallend het nieuwe jaar in. We nemen het maar al te graag letterlijk. Voor onze huisdieren zijn de onverwachte en harde knallen van vuurwerk echter vaak geen feest. Hoe herkent u deze angst en vooral, hoe gaat u hier op een goede manier mee om?

Signalen van angst voor de knallen kunnen bijvoorbeeld zijn blaffen/mauwen, janken, verstoppen of weglopen, bibberen, niet naar buiten willen, onzindelijkheid en soms zelf het kapot maken van dingen. Een vervelend gevolg van angst voor vuurwerk is dat het dier dit gaat relateren aan andere harde geluiden als onweer of brommergeluid. Belangrijk om te voorkomen dus!

Het is allereerst van groot belang om uw dier van jongs af aan te leren dat harde geluiden niets zijn om bang voor te zijn; dit doet u door er gewoonweg geen aandacht aan te schenken. Als u er niets om geeft, zal het voor uw huisdier ook geen punt worden.

Is de angst eenmaal ontstaan, dan is het fijn om uw huisdier zo goed mogelijk te begeleiden ten tijde van oud en nieuw. Het is hierbij zaak hier tijdig (1-2 maanden van tevoren) mee bezig te gaan:

(meer dan) 2 maanden van tevoren: de angst wegnemen met behulp van gedragstherapie. Door middel van het langzaam laten wennen, en het koppelen van een positieve emotie (aandacht, spel, voer) aan onverwachte geluiden, kan de angst verdwijnen. Er zijn hier bijvoorbeeld CD’s voor verkrijgbaar. Het is hierbij belangrijk dat dit op een juiste manier en in het juiste tempo gebeurt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dierenkliniek.

1 maand van tevoren: kalmeren met behulp van rustgevende medicijnen of voedingssupplementen.

Clomicalm.
Clomicalm is een medicijn dat angst vermindert. Het duurt 4-6 weken voordat het effect heeft. Daarnaast mag het nooit in één keer gestopt worden, het moet dus afgebouwd worden.

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voedingsstoffen ervoor zorgen dat er in het lichaam rustgevende stoffen worden afgegeven. In het Calm dieet van Royal Canin zitten deze stoffen (alfa-casozepine en L-tryptofaan). Het voedingssupplement Zylkene bevat ook dit alfa-casozepine. Het voedingssupplement Telizen bevat L-theanine, een stof die van nature in groene thee voorkomt. Ook deze stof heeft een rustgevende werking op hersenniveau.

2 weken van tevoren: rustgevende geurstoffen. In Adaptil, beschikbaar als zowel verdamper als halsband, zitten feromonen, stoffen die een kalmerende geur voor een hond bevatten. Feliway heeft eenzelfde effect op katten. 

Rond oud en nieuw zelf:

Angst remmend medicijn Sileogel. Sileogel is een gel die wordt aangebracht op het wangslijmvlies van de hond. Het werkt een aantal uur en moet daardoor soms vaker op een dag gegeven worden (met een maximum van 5 keer). Het mag niet gegeven worden aan honden met een aandoening aan het hart.

Angst remmend medicijn Pexion. Pexion is een medicijn dat angstgevoelens vermindert. Het moet 2 dagen voor het begin van de ernstige knallen begonnen worden, dus meestal starten we hiermee op 30 december. Het medicijn is vrij belastend voor de lever en de nieren, dus we geven het niet te langdurig. Daarnaast kan het zijn dat honden die problemen hebben met agressief gedrag, nog agressiever worden. In dat geval wordt het gebruik van Pexion afgeraden.

Extra voorzorgsmaatregelen rond oud en nieuw:

  • Laat uw katten rond oud en nieuw binnen. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie), zodat hij of zij daarna lekker moe is.
  • Geef uw huisdier veel positieve afleiding met bijvoorbeeld spelletjes of een kauwstaaf.
  • Laat uw dier zelf een rustige plek zoeken om te liggen en creëer hierin verschillende mogelijkheden.
  • Blijf zelf zoveel mogelijk rustig.
  • Sluit de gordijnen, zodat uw dier het vuurwerk niet ziet.
  • Zet evt. radio of televisie aan.
  • Beloon goed gedrag en probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar we om eventuele problemen met aangeleerd gedrag (aandacht krijgen bij het vertonen van angst) te voorkomen. Door enkel al gewoon aanwezig te zijn, steunt u uw dier al.

Voor vragen/meer info kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Putten, tel 0341 ‑ 353 451.