Stijve kat

De oude, stijve kat

Een dagje ouder worden: ook bij dieren hoort het erbij. Maar wat voor klachten zijn hierbij normaal en te verwachten, en welke niet?
Een deel van de klachten van ouder worden zijn zo vervelend of pijnlijk dat ze zonder behandeling voor een slechte kwaliteit van leven zorgen. Artrose bij katten is hier een van.

Uit onderzoek blijkt dat dit een van de meest gemiste ziektes is bij katten in Nederland: bij katten vanaf 6 jaar heeft minstens 26% artrose, bij ouder dan 14 jaar is dit 82%!

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Doordat het ‘stootkussentje’ (kraakbeen) in een gewricht verdwijnt ontstaat er overvulling van het gewricht en ontsteking in het gewrichtskapsel. Dit maakt bewegen moeilijker en zeer pijnlijk.

Artrose kan ontstaan door gebruiksslijtage.
Overgewicht speelt hierin een belangrijke rol, want hoe meer lichaamsgewicht, hoe sneller de gewrichten slijten. Ook door beschadiging aan een gewricht kan er artrose ontstaan, bijvoorbeeld na ongelukkige val of ander ongeluk.

Artrose kan in alle gewichten van het lichaam ontstaan, maar bij katten zien we het met name in de rug, heup, knie, elleboog en schouder. Het lastige bij katten is dat ze vaak slecht laten zien wanneer ze artrose hebben. Een hond gaat bijvoorbeeld vaak mank lopen. Bij katten is dit maar zelden het geval.

Signalen van een kat met artrose zijn:

  1. Meer slapen
  2. Minder goed klimmen en springen (bijvoorbeeld traplopen, op de bank komen, in de vensterbank springen)
  3. Minder goed nagels bijhouden (omdat krabben aan de krabpaal pijnlijk is)
  4. Minder interesse in spelen (dit doet pijn)
  5. Minder verzorging van de vacht (omdat ze hun rug niet meer kunnen of willen draaien)
  6. Naast de kattenbak plassen, omdat ze niet meer in de bak willen/kunnen komen
  7. Chagrijnigheid, omdat aaien/oppakken/bewegen pijn doet

 

De diagnose van artrose kan lastig zijn. Röntgenfoto’s kunnen artrose laten zien, maar lang niet altijd. Belangrijker is de behandeling van artrose. De pijn en ontsteking die in een gewricht met artrose ontstaan kunnen vaak goed verholpen worden. Dit kan op veel verschillende manieren, en per kat is het uniek wat de beste combinatie is. Meestal starten we met een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn, waarmee we vaak binnen een aantal dagen spectaculaire verbetering van de klachten zien. Daarnaast zijn een gezond gewicht, speciale voeding en/of voedingssupplementen veel gebruikte ondersteuningsmiddelen.

Heeft u vragen, of wilt u uw kat laten nakijken op artrose, dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen.