Regelgeving chippen en EU-dierenpaspoort

Sinds 1 november 2021 geldt er een nieuwe wetgeving waarbij het registreren van alle chips en EU-dierenpaspoorten verplicht is. Deze regelgeving is gemaakt om malafide hondenhandel tegen te gaan.

Voor het registreren van chips en EU-dierenpaspoorten van honden hebben wij per 1 november een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) nodig van de eigenaar. Dit geldt voor elke hondeneigenaar, dus ook voor mensen die niet professioneel fokken. Indien u nog geen UBN heeft, kunt u deze via deze link https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden aanvragen bij de RVO. Klik op huisdierlocatie registreren en log in met uw digiD, indien u geen professionele houder bent. Bij aanvraag wordt uw UBN direct zichtbaar. Wilt u uw UBN s.v.p. bij het aanmelden voor de afspraak aan de balie doorgeven?

Indien u geen UBN heeft, kunnen wij uw hond/pup(s) helaas ook niet chippen en mogen wij geen EU-dierenpaspoort uitgegeven.

Als fokker en/of eigenaar, ook wanneer u niet bedrijfsmatig fokt, bent u wettelijk verplicht om binnen één week na het chippen en uitgifte van de paspoorten door de dierenarts, zelf een registratie te doen in een van de databanken. Wanneer wij de chips en paspoorten bij de RVO hebben geregistreerd in het Petlookportaal krijgt u van Petlook een mail waarmee u de registratie makkelijk kan doen. Voor een geboortemelding heeft u het chipnummer van de moederhond nodig.

Wanneer uw hond uit het buitenland komt en langer dan drie maanden in Nederland blijft, is er een importmelding nodig. Voor een importmelding is het EU-dierenpaspoort van uw hond nodig en in geval van commerciële import ook het ook het nummer van het Traces-gezondheidscertificaat. Wanneer uw hond van buiten de Europese Unie komt kunt u bij ons een verplicht EU-dierenpaspoort aanschaffen.

Meenemen naar uw afspraak:

  • Uw hond/pup(s)
  • Uw UBN (noodzakelijk bij chippen en uitgifte EU-dierenpaspoort)
  • EU-dierenpaspoort van uw dier (indien u er nog geen heeft koopt u deze bij de afspraak)
  • Nummer Traces-gezondheidscertificaat (in geval van commerciële importmelding)

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving omtrent chippen en registreren van honden verwijzen wij u graag naar de site van de RVO. U kunt uiteraard bij vragen ook altijd contact opnemen met de kliniek.