Vlooien

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig, ook mens, konijn en fret kunnen er last van hebben. De vlo Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides felis).
Jeuk kat2

Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. Voordat een vrouwtjesvlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enkele tientallen eitjes in de vacht. Deze eitjes rollen uit de vacht en komen zo in uw huis of tuin terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven tevoorschijn. De larven zijn een paar mm. lang en zijn zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf.
krabben hond

Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide, volwassen vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag. Aangezien de eieren niet alleen buitenshuis, maar ook in huis liggen, kunnen onze dieren ook in de winter (voor het eerst) met vlooien in aanraking komen. Voorkomen In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien, slechts 1% van de vlooienpopulatie, vinden we terug óp de hond of kat. De eitjes, larven en poppen – de overige 99% – bevinden zich in de omgeving.

Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes, larven en poppen die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Het is niet altijd makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn ze vaak moeilijk te vinden. Soms zijn ze met behulp van een vlooienkam te vinden. U kunt ook uitkijken naar de aanwezigheid van “vlooienpoepjes”: kleine zwartbruine korreltjes – met daarin oud bloed van het huisdier – die zich tussen de haren bevinden.

Om vlooienontlasting te onderscheiden van bijvoorbeeld zand, kunt u de poepjes op een wit doekje nat maken; de vlooienpoep kleurt dan bruinrood, door het bloed wat erin zit. Symptomen Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden. Ten eerste veroorzaken ze behoorlijk veel overlast in de vorm van jeuk. De beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij/zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid, om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie en hierdoor gaat uw huisdier krabben en bijten.

images5

Verder zijn sommige dieren extra gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden, waardoor een allergische reactie optreedt (de zogenaamde ‘vlooienallergie’). Ook oudere beten worden dan geactiveerd en hierdoor krijgt het dier enorm veel jeuk. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén vlooienbeet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Deze vlooienallergie kan soms lastig te behandelen zijn. Tenslotte kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet of oplikt, kan in de darm van uw huisdier een volwassen lintworm ontstaan. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten witte segmenten – zo groot als rijstekorrels – aan op de ontlasting, rond de anus en/of op de slaapplek van uw huisdier. Kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten. De lintwormen zijn goed te bestrijden met wormtabletten.

Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.

Vlooienbestrijding
Voor de bestrijding van vlooien staan ons vele middelen ter beschikking. Hiervan zijn er maar enkele écht afdoende. Allereerst moet het dier zelf behandeld worden tegen vlooien, daarvoor zijn diverse soorten pipetjes (spot on), sprays en tabletten op de markt. Belangrijk bij pipetjes is dat de vloeistof goed, eventueel op meerdere plaatsen, op de huid wordt aangebracht, dus dat niet het grootste deel in de vacht blijft plakken en dat er maar één pipetje per keer wordt toegediend. Bij ernstige besmetting is de spray aan te raden, die met handschoenen nog extra kan worden ingewreven. Behandel al uw huisdieren, om herbesmetting te voorkomen.

imagesCAKY8D3D

Daarnaast moet ook de omgeving behandeld worden, aangezien zich daar het grootste deel van de vlooienpopulatie bevindt. Het helpt om regelmatig te stofzuigen, dweilen en kleden te wassen, maar er zijn ook interieursprays verkrijgbaar die vlooien doden. (Als u behoefte heeft aan extra informatie of instructie over het gebruik hiervan, vraag het gerust (telefonisch) aan onze baliemedewerkers!)

Zoals eerder gezegd, kan een vlo in het pop-stadium wel meer dan een jaar in huis verborgen zitten, daarom moeten we goed onthouden dat er bij goed werkzame en juist toegediende vlooienbestrijding, bij het dier en voor de omgeving, tóch nog volwassen vlooien kunnen worden ontdekt (dankzij de huidige, goed verwarmde huizen, dus ook in de winter). Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken, consequent en het hele jaar door.

Samengevat
Vlooien veroorzaken jeuk, allergie en lintwormbesmetting. Bestrijd vlooien het hele jaar door, op de juiste manier, bij al uw huisdieren en vergeet ook niet te ontwormen. Het grootste deel van de vlooienbevolking zit in de omgeving en het kan, ook bij de juiste aanpak, tot 1½ jaar duren om de vlooien volledig uit te roeien; houdt vol!

Dierenarts Dierenkliniek Putten